Followers

Cari resepi di blog ini.

Wednesday, April 27, 2011

Creamy garlic + cili api spaghetti.


Secara basic-nya nak bikin aglio olio tapi disebabkan tekak ni Jawa ni nak makan pedas, so kita simplified skit ikut selera masing-masing ye.

Bahan-bahan:
Spaghetti
Cili api (racik halus)
Garlic (racik halus)
Serbuk lada hitam
Serbuk garlic (boleh beli kat rak supermarket)
Sekeping cheese
Sedikit sayur (wa hentam sayur salad je pasal takde sayur lain dalam esbok tu. Hahaha)
5 ekor udang sederhana besar potong dadu
4 batang crab stick
+ kalau bubuh sedikit tomato potong kecit2 pon mesti sedap.

Cara-cara:
1. Rebus spaghetti sampai masak. Tips: Bila spaghetti dah masak, tutup api and biarkan je spaghetti tu dalam air tu lama skit supaya dia lebih lembut.
2. Panaskan olive oil.
3. Tumiskan bawang putih sampai naik bau. Masukkan cili api. Masukkan serbuk lada hitam. Masukkan serbuk garlic.
4. Dah bau best, masukkan udang and crabstix. Goreng je sampai agak2 udang dah tukar kaler tu.
5. Tos spaghetti, and masukkan spaghetti dalam tumisan tadi. Gaul kasi rata.
6. Masukkan cheese sekeping tu. Kalau nak masuk parmesan cheese lagi sodap la kot. Gaul kasi rata. Kalau masak banyak tu, letaklah cheese banyak-banyak.
7. Tambahkan garam. (Wa suka guna Maggi secukup rasa) .. hiks.
8. Gaul sesuka hati.
9. Tutup api and dah boleh hidang.
10. Letak sayuran and gaul rata sayuran itu tadi.

Dah. Boleh ngapp!
*ni anggaran untuk dua orang makan je.

p/s: letak cili tu lebih skit aaaa .. kasi kawww!

No comments:

Disclaimer

sayang kata it's a pre-requisite to become his wife. kena tahu masak sebab dia suka makan kat rumah. so, i just thought it would be great if i could compile all the "nampak cam sedap" resipi from all over the internet.

PLEASE TAKE NOTE:
it is for my personal collection yah. none of it are my original recipes unless stated otherwise ...

haiyahhh!