Gambar sumbangan ikhlas dari google. :p
Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )
Adunan tepung :-
*230 g tepung beras (cap gajah)-(2 cawan + 3 3/4 sb)
*60 g tepung jagung (7 1/2 sb)
*2 sk gula
*garam secukup rasa
*1/2 sk serbuk lada sulah
*1,100 ml santan pekat (4 1/2 cawan)
Bahan utk lauk :-
300 g daging cincang
180 g isi ayam - potong dadu
1 hiris halia - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sk serbuk lada sulah
garam secukup rasa
minyak utk menumis
Bahan taburan :-
2 cawan bawang goreng
8 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris
3 batang lada merah - dihiris halus (lebihkan jika suka pedas)
Cara-cara
- Panaskan minyak dan tumis bwg putih dan halia hingga wangi dan masukkan daging dan ayam dan masak hingga kering lalu masukkan perasa dan 1/2 bahan taburan.Gaul rata dan masak terus hingga kering.Sejukkan.
- Satukan adunan tepung* ke dlm periuk, kacau hingga tidak berbintil dan masak atas api perlahan hingga sederhana pekat. Kemudian masukkan lauk yg tlh disejukkan tadi dan kacau lagi 5 min.
- Tuang adunan ke dlm loyang berlengser minyak dan taburkan permukaan adunan dgn lebihan bahan taburan rata2.
- Kukus selama 20 min atau hingga masak. Biarkan kuih benar2 sejuk, potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment