Followers

Cari resepi di blog ini.

Thursday, August 11, 2011

Talam Berlauk

Gambar sumbangan ikhlas dari google. :p


Bahan-bahan ( loyang 11x11 inc. )


Adunan tepung :-
*230 g tepung beras (cap gajah)-(2 cawan + 3 3/4 sb)
*60 g tepung jagung (7 1/2 sb)
*2 sk gula
*garam secukup rasa
*1/2 sk serbuk lada sulah
*1,100 ml santan pekat (4 1/2 cawan)

Bahan utk lauk :-
300 g daging cincang
180 g isi ayam - potong dadu
1 hiris halia - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sk serbuk lada sulah
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Bahan taburan :-
2 cawan bawang goreng
8 tangkai daun sup dan daun bawang - dihiris
3 batang lada merah - dihiris halus (lebihkan jika suka pedas)

Cara-cara
  1. Panaskan minyak dan tumis bwg putih dan halia hingga wangi dan masukkan daging dan ayam dan masak hingga kering lalu masukkan perasa dan 1/2 bahan taburan.Gaul rata dan masak terus hingga kering.Sejukkan.
  2. Satukan adunan tepung* ke dlm periuk, kacau hingga tidak berbintil dan masak atas api perlahan hingga sederhana pekat. Kemudian masukkan lauk yg tlh disejukkan tadi dan kacau lagi 5 min.
  3. Tuang adunan ke dlm loyang berlengser minyak dan taburkan permukaan adunan dgn lebihan bahan taburan rata2.
  4. Kukus selama 20 min atau hingga masak. Biarkan kuih benar2 sejuk, potong dan hidangkan. 

No comments:

Disclaimer

sayang kata it's a pre-requisite to become his wife. kena tahu masak sebab dia suka makan kat rumah. so, i just thought it would be great if i could compile all the "nampak cam sedap" resipi from all over the internet.

PLEASE TAKE NOTE:
it is for my personal collection yah. none of it are my original recipes unless stated otherwise ...

haiyahhh!