![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtwtp-jpgN_nrcEvw_FVz5UNRyzmU_6q7SiR2MexuN0u_NsyBJ2up4ARhs0wFlwnypBklyQq2U5IJP6GTZmW36z_EB2ejjL_r_rGJemfmCmkPC-VcVOmB106mnZ4fn2C1dpKVldbdTbHe7/s320/ayam.jpg)
Bahan2 :
· Ayam 4 ketul yang diperap dengan garan dan kunyit
· Serai 2 batang yang diketuk
· Air ikut kepekatan yang disukai
Bahan2 Kisar :
· Bawang besar 1 labu
· Bawang putih 5 ulas
· Halia 1 inci
· Kunyit hidup 1 inci
· Cili padi sepuluh biji ( atau ikut pedas mana yang nak)
Bahan Tumis: Halia 1 inci yang dihiris halus
Cara2nya:
· Tumis halia hingga garing
· Masukkan bahan kisar dan masak hingga naik minyak
· Masukkan ayam (biarkan 2-3 minit)
· Masukkan serai dan air
· Letakkan garam secukup rasa
· Tutup dengan penutup kuali
· Kacau sekali-sekala
· Masak sehingga pekat (ala-rendang gitu)
· Bila kepekatan dan rasa dah memuaskan, tutup api dan boleh la dimakan dengan nasi panas...
No comments:
Post a Comment