<< Ini adalah resepi dari orang pure terengganu .. thanks Yana! >>
Pandai2 la ko agak2 byk mana yer bahan2 kt bawah.
Ini resepi asli ikan singgang Terengganu.
Klu google, dah mcm2 versi aku rasa, kenkadang byk sgt aksesori. Bg aku tak best la
Bawang putih 2/3 ulas. Belah dua
Kunyit hidup – 1 inci. Belah 2 or 3.
Lenkuas – ½ inci. Belah 2 or 3. Jgn banyak sgt, jgn kurang sgt. Klu banyak sgt jadi pahit
Asam keeping – 2 atau 3 keping. Tgk size
Ikan belah 2. Plg esuai ikan tenggiri, tongkol, selar, ikan termenung (nama glamer dia apa ekk?)
Campak semua bahan2 + ikan masuk periuk ngan air. Letak gram + MSG. Boil until cook.
Ikan singang plg senang nak buat. Campak2 aje
Hidangkan bersama sambal belacan.. wahhhhhhhhh sedap!
1 comment:
Salam singgah..blog saya https://cararesepi.blogspot.my
Post a Comment