Bahan-bahan:
5 biji telur
200 gm daging lembu - direbus & di cincang (alternatively guna boneless chicken meat - tak perlu rebus)
200 gm sayur campur (jagung, lobak merah dan kacang pis)
3 ulas bawang putih - di cincang
1 labu bawang besar - dipotong dadu
1 cm halia - dicincang
1 sudu besar rempah ikan/nampla sauce/oyster sauce
2 sudu besar sup tomato (dimaksudkan di sini adalah sup as in sup dlm tin tu)
Sedikit garam & gula
Kalau suka pedas, guna cili padi, cincang halus.
Cara-cara:
1. Tumis bawang putih, dan halia hingga wangi kemudian masukkan bawang besar. Biarkan bawang besar layu dan masukkan rempah kari serta daging cincang.
2. Kemudian tambahkan sup tomato, garam dan perasa.
3. Akhir sekali masukkan sayuran campur (dan cili padi, kalau gunakan).
4. Biarkan sebentar hingga semuanya masak dan bolehlah diangkat.
5. Pukul telur hingga kembang.
6. Panaskan kuali dan goreng seperti membuat telur dadar.
7. Apabila telur setengah masak, letakkan intinya di tengah-tengah dan lipatkan telur supaya intinya tidak terkeluar.
8. Ulangi langkah yang sama sehingga adunan telur habis. Kalau ada kuali yang sangat lebar, buat sekali sahaja.
No comments:
Post a Comment