Aku memang jenis tak pandai sangat nak masak ikan sebab leceh nak kena siang-siang ni. Heh. Masak pon ikan koman je - kembung, selar , sardin dalam tin. Hihihihi... tapi aku suka this resepi. Ingat satu hari nanti nak try but ofkos aku akan sedaya upaya memujuk tokeh ikan tu untuk siang siap-siap. :p
Bahan-bahan
3 ekor ikan keli-dibersihkan
Cili padi *
Kunyit hidup *
Santan - dr setengah biji kelapa
Timun ladang (timun tua yang warna coklat tu) dikikis kulitnya, dibuang bahagian tengah, dan dipotong kecil
Sebiji limau nipis
Garam dan perasa
Cara-cara
Ikan keli disapukan kunyit dan garam kemudian disalai hingga kering..(kalau malas nk salai..bakar dalam oven pun boleh)
Bahan-bahan bertanda * ditumbuk halus. Kemudian,masukkan ke dalam periuk
Masukkan santan. dan timun. Masak dengan api perlahan.
Masukkan garam dan serbuk perasa.
Akhir sekali...sebelum diangkat, perah air asam limau ke dalam kuah. Kemudian, siramlah kuah tadi atas ikan keli salai. SIAP.
SELAMAT MENCUBA
* Kuah tidak perlu terlalu cair,,sikit jer..untuk siram atas ikan. Tp pada sesiapa yang suka berkuah, boleh masukkan ikan ke dalam kuah, macam buat masak lemak biasa.
*sumber dari sini.
No comments:
Post a Comment